“Drukte leidt de aandacht weg van wat van waarde is”, deze zin uit een artikel van Annemiek Leclaire (2015) verwoordt precies wat ik het hele weekend heb gevoeld.

Ik ben aan het leren voor mijn examen MBE (Mindfulness Based Emotional Intelligence). Ik lees het artikel, voel de behoefte om te gaan schrijven, als vanzelf vloeien de woorden op het papier en al schrijvende ontstaan waardevolle inzichten. Ik lach om mijzelf. Journalen, om uit je hoofd en bij je gevoel te komen, is een tool in de mindfulness en nu overkomt het mij per ongeluk…


Een examen dus. Aanstaande donderdag is het zo ver en al het hele weekend ben ik bezig met het stampen van de theorie en mij daarover te verwonderen. Want ik voel momenteel meer volhoofd dan aandachtig. Natuurlijk begrijp ik dat het belangrijk is dat kennis en vaardigheden getoetst moeten worden voor accreditatie, ben daar zelf groot voorstander van om kwaliteit te borgen. Maar he.. mindful, aandachtig bezig zijn met wat voor mij belangrijk is, leidt op dit moment alleen maar af waar ik plezier, lol, liefde en energie van krijgt. Zo stoor ik mij aan kindergeschreeuw om dat vervolgens ook te laten merken om daar vervolgens direct spijt van te hebben. Hoezo mindful???


En toch, als ik even stil sta en met aandacht in de spiegel kijk, zie ik mezelf te veel willen; genieten van de zon met mijn Lief en kinderen, een schoon huis én leren voor een examen. Zoals het artikel tipt, richt je aandacht volledig op wat je doet en ben daarbij betrokken. Hmm, zei jij dat niet ook aan het begin van het weekend, Lief? En dus zit ik nu boven, alleen met mijn boeken.


Ook zie ik mijzelf teveel druk opleggen. Streven naar succes, terwijl mindfulness gaat over niet streven en accepteren. Over vertrouwen en loslaten. Makkelijker gezegd dan gedaan… ik ben blij als het donderdagavond is en ik in plaats van rijtjes te stampen over weerstanden, 8 voudige paden, pilaren van mindfulness en theorie over emotionele intelligentie gewoon weer mag ervaren! Want door het teruglezen van mijn aantekeningen over mijn ervaringen en het bestuderen van de theorie ben ik opnieuw geïnspireerd en gemotiveerd om er volop voor te gaan!


Wil jij dat ook? In het najaar start ik weer een nieuwe 6 weekse training, opgeven kan al via het contactformulier.